Skip to content

Arduino 1.5.6 cu ATMEL Toolchain

UPDATE: Acest branch nu mai este disponibil dar vestea buna este ca toolchain-ul a fost inclus in versiunea oficiala 1.5.8.

Versiunea 1.5.6 care este in dezvoltare pe Github.com suporta acum Toolchain-ul de la Atmel bazat pe avr-gcc 4.8.1 (4.8.3 pentru arm) si avrdude 6.0.1.  Insa sursele se afla intr-o ramura (branch) separata. In momentul compilarii surselor cu ant, acesta va descarca toolchain-ul respectiv.

Faptul ca Arduino IDE venea cu o versiune veche a compilatorului avr-gcc (oficial, problema persista) in conditiile in care noile versiuni sunt surprinzator de performante, era plangerea mea numarul unu.  Primul lucru  pozitiv vizibil imediat, este ca nu mai apar mesaje de atentionare la compilare (warnings) comparativ cu versiunea 1.0.5 care prezinta acest inconvenient cand compilatorul oficial este inlocuit cu unul recent.

arduino-repo

Anunțuri

Intarzieri fara blocare in Arduino, si comparatii cu LunaAVR

Se da urmatoarea sarcina: clipirea simultana a trei LED-uri la frecvente diferite: 250ms, 500ms, 760ms. Unul dintre LED-uri va fi cel inclus pe placa Arduino. Celelalte doua le montam pe un „breadboard” si le conectam la D7 si D6.

arduino-delay-noblocking Citește mai mult…

ATmega168P suport in Arduino IDE

UPDATE 23 aprilie 2014: Aceleasi modificari functioneaza si pentru Arduino 1.5.x

Oficial, acest microcontroler nu este suportat the Arduino IDE. ATmega168P este o varianta imbunatatita a ATmega168, cu un consum redus de energie (picoPower) in modul „sleep”.  De ce as folosi un astfel de microcontroler cand cel de pe placa Arduino UNO are dublu de memorie Flash si RAM? Pai este recomandat in aplicatiile finale, cand codul aplicatiei nu depaseste 16Kb Flash si 1Kb RAM necesar de memorie si nu te lasa inima (si buzunarul) sa consumi un ATmega328P. Haideti sa vedem cum obtinem suport in Arduino IDE 1.0.5. Citește mai mult…

Care este limbajul vostru principal in programarea AVR-urilor

As vrea sa stiu care este limbajul principal al vizitatorilor (romani ai) acestui sit in programarea microcontrolerelor AVR. Multumesc frumos! Un sondaj asemanator a fost postat aici pentru PIC-uri pe 8 biti. Dupa ce ati votat, puteti mentiona intr-un comentariu care este exact compilatorul folosit (avr-gcc, mikroC, milroPascal, Great Cow Basic, Bascom, etc.)

MHVAVRTools are o noua casa

Pana de curand, MHVAVRTools (o clona reusita a WinAVR) era gazduit the situl comunitatii de „mesteri si artisti” din Canberra, Australia. Vechiul link redirecteaza catre un nou sit, unde au mutat tot ce tine de unelte de programare si placi de dezvoltare. Situl merita o vizita pentru ca veti gasi acolo si un „core” performant de Arduino (colectia de functii de baza din bibliotecile Arduino).

atmega328p_installed

avrdude 6.0.1 nu mai are probleme cu eclipse avr plugin

Noul avrdude vine cu un fisier de configurare ce contine elemente diferite fata de vechiul fisier. Ceea ce face ca pluginul eclipse avr 2.4.0 sa nu mai mearga. Din fericire, mai sunt inca voluntari pe lumea asta care se pricep la Java si sunt dispusi sa contribuie gratis – in acest articol  gasiti adresa web necesara. Atentie, link-ul nu se acceseaza direct, ci se foloseste din interiorul IDE-ului Eclipse: vezi articolul asta pentru detalii privind instalarea unui plugin din interiorul Eclipse.

Singurul motiv care m-ar determina sa migrez la noua versiune a avrdude este suportul oferit pentru programatorul pickit2 care poate fi folosit pentru a programa AVR-uri. Un motiv in plus sa continuam sa facem clone de pickit2 😀

Constructia la Noul Atmel a …

… inceput de anul trecut.  Cel putin, cam de atunci observ la ei o implicare puternica in consolidarea relatiei lor cu comunitatile de hobisti. Pe blogul lor de pe WordPress.com prezinta chiar si cele mai banale proiecte cu microcontrolere ATtiny si in general, se lauda cu tot ce are „Intel, pardon, Atmel inside”. Ba chiar s-au angajat sa faca din avrfreaks.net, o comunitate cum nu s-a mai vazut, in care incepatorii sa aiba locul lor special rezervat. Asa ca anul acesta promite sa fie unul fantastic – desigur, ramane sa vedem cu cat vor reusi sa ingroase numarul hobistilor care vor alege Atmel ca principal furnizor de microcontrolere pentru proiectele lor.

Citește mai mult…

Circuits.io a devenit Autodesk 123D Circuits

Circuits.io era un fel de Fritzing online, cu posibilitatea de a comanda PCB-urile dupa finalizarea proiectului. Autodesk a considerat ca toata treaba asta ar avea ceva potential si a hotarat sa-si intregeasca linia de produse 123D cu acest tip de Fritzing. Mai multe gasiti la adresa de mai jos:

Articolul sursa. Am reparat link-ul, mersi Catalin!

123D_productsIntreaga familie de aplicatii 123D

Introducere in electronica practica, microcontrolere si proiectare software

post-milestone-50-1xEste vorba de o carte gratis de aproape 1000 de pagini, in format PDF, scrisa de Bill Collis din Auckland, Noua Zeelanda. Incepe cu limbajul BASCOM si continua cu C si C++. Software-ul anexat cartii este si el gratis. Singurul inconvenient major este limba – cartea este scrisa in limba engleza. Oricum, daca seniorilor le este greu sa invete inca o limba (considerand ca sunt poate prea in varsta), pentru tinerii elevi si studenti s-ar putea sa le fie mai mult decat folositoare. Pentru restul, cartea are si poze (pe bune, are poate prea multe, nu prea bine aranjate in pagina) 😀 …

Download

techideas