Skip to content

Un fel de Sanguino…

Septembrie 24, 2013

UPDATE 2: Am adaugat doua shield-uri (simpla fata si dubla fata) de la care porniti cand va proiectati propriile shield-uri.

UPDATE: Placa e gata si functioneaza conform asteptarilor (inclusiv autoreset-ul – asta confirma si functionarea adecvata a adaptorului USB-to-Serial, folosind semnalul DTR ). Poze la sfarsitul articolului.

Ca sa pot folosi perifericele placii EVB4.3 v4, a trebuit sa scot ATmega644P afara. Venind vremea sa testez functionalitatea bibliotecii atmegaclib, am montat ATmega644P pe un „breadboard” insa am o experienta proasta cu astfel de placi de montaj. Asa ca am proiectat un fel de Sanguino, shield-abil, dar sa poata fi folosit direct si cu placa EVB4.3… Am folosit gEDA PCB, fara schema electrica, mai mult ca sa obtin o randare fotorealista a placii.

Numele placii este „8BIT OFFENSE” (pentru ca nu am cerut permisiunea autorului placii originale Sanguino – am schimbat silk screen-ul in concordanta) si ofera:

 • conectori „feminini” pentru posibilitatea folosirii de shield-uri (scuturi);
 • conectori „masculini” pentru conectarea prin fire la placa poloneza EVB4.3
 • LED pentru semnalizarea prezentei tensiunii de alimentare;
 • LED pentru bootloader (LBOOT) – conectat la PB0 si care poate fi dezactivat cu un jumper;
 • LED utilizator (L13) – conectat la PB5 si care poate fi dezactivat cu un jumper;
 • LED utilizator (L22) – conectat la PC6 si care poate fi dezactivat cu un jumper;
 • LED utilizator (L23) – conectat la PC7 si care poate fi dezactivat cu un jumper;
 • Conector pentru adaptor „USB to Serial”, pinii de date au in serie rezistente de 1K pentru limitare curent (protejare microcontroller);
 • Conector I2C – pinii de date au in serie rezistente de 1K si se pot conecta prin jumperi rezistente pull-up de 4k7, necesare in modul „master”;
 • Mufa Jack si regulator de 5 volti;
 • Buton pentru reset – de asemnenea, posibilitatea resetarii prin semnal DTR – dezactivabil printr-un jumper;
 • Buton utilizator, conectat la PD7 – deconectabil prin intermediul unui jumper. Butonul se poate folosi cu pull-up-ul intern sau cu unul extern, atasabil ulterior prin conectorii de extensie.
 • Conector  cu 4 pini pentru tensiunea de 5V – ofera posibilitatea alimentarii placilor si modulelor externe prin conectare cu un cablu;
 • Conector cu 4 pini pentru GND, traseul de masa – are acelasi scop ca cel de mai sus;
 • AREF si VREF sunt filtrate cu inductante 100uH si capacitori de 0.1uF;
 • Placa cablata dubla-fata de dimensiuni 100×75 mm – montajul se poate realiza si simpla-fata, nefiind necesare decat doua punti.

Desigur, este o placa educationala proiectata in principal pentru evaluare si prototipizare – nu stiu cum s-ar comporta in aplicatii profesionale (care oricum necesita placi dedicate, specifice aplicatiei).

Click pentru zoom (design actual)

Click pentru zoom (design actual)

PCB-ul executat dupa ultima  revizie, inca nepublicata

Prima incercare de imprimare silkscreen cu toner. Nici nu mai incerc altadata pana nu fac rost de laminor…

Placa imediat dupa teste.

La sedinta foto: afara era innorat. Nu prea-mi place combinatia de negru cu verde, trebuia sa folosesc jumperi albastri…

Functionalitatea jumperilor de pe placa

Am folosit jumperi de culori diferite (tot ce am avut la momentul respectiv) pentru a descrie mai usor functiile lor.

 • Toti jumperii negri activeaza/dezactiveaza LED-urile utilizator (inclusiv cel de Boot). De ce atatea LED-uri? LED-ul de boot era obligatoriu, LED-ul D13 este folosit in exemplul Arduino, care impreuna cu celelalte doua LED-uri, pot fi folosite ca indicatoare de stare in momentul cand placa este transformata in programator ISP (desigur, dupa  modificarea adecvata a programului);
 • Jumper-ul verde din vecinatatea butonului de reset activeaza/dezactiveaza functia de autoboot/autoreset;
 • Jumperul verde de langa butonul User il activeaza/dezactiveaza pe acesta;
 • Jumperul albastru de langa conectorul Serial activeaza/dezactiveaza alimentarea cu 5V dinspre/inspre adaptorul USB-to-Serial. Daca placa este alimentata cu un adaptor de retea, se poate alimenta si adaptorul USB-to-Serial daca acesta din urma are posibilitatea de a se deconecta de la traseul de 5V al portului USB. Deasemenea, permite alimentarea placii direct de la portul USB – nerecomandat;
 • Cei doi jumperi albastri grupati, activeaza/dezactiveaza rezistorii Pull-Up de 4k7 folositi in mod Master de catre perifericul I2C.

Shield-uri de start:

Desi nu le recomand pentru aplicatia finala, shield-urile raman o solutie rapida pentru devoltare biblioteci software pentru periferice, teste concept si chiar pentru demonstratii in fata clientului ale aplicatiei finale. Am pus la punct doua shield-uri pentru gEDA PCB , unul simpla fata, altul dubla fata. Ambele shield-uri au traseul de masa „copper pouring” deja „instalat”, nu ramane decat sa asezati componentele si sa insirati traseele de semnal si de VCC(VDD). Acolo unde trebuie sa conectati pinii la traseul de masa, folositi butonul „therm” (thermal) si indicati cu mouse-ul care pin trebuie conectat la GND.

single_sideshield simplu strat – bottom

doube_sideShield dublu strat

Cum reactioneaza stratul de masa? Plasati componente si incepeti sa trageti trasee si veti vedea cum zona de masa se va retrage din drumul vostu, ca la oricare alt software PCB. Ca exemplu, vedeti urmatoarea imagine care reprezinta un shield de test pentru modulele radio RFM12B, realizat pe shield-ul simpla fata (un shield care este, vorba lu’ Vanghelie):

rfm12b_shield

Downloads:

The following pcb files require gEDA PCB for Linux or Windows. For Linux, you can find it in your distribution repository or you can download the sources and compile/install. For Windows, you can download it from here.

 • The board – this is the 8BIT OFFENSE board for your ATmega164,324,644,1284 (P,A, PA) microcontroller;
 • Single side shield – this is a single side shield for your applications;
 • Double side shield  – this is a double side shield for your applications.

Ha, abia la final am vazut ca scriu in engleza… lasa ca e si ei oameni 😆

Anunțuri
2 comentarii
 1. Arsene Daniel permalink

  Foarte frumos, eu am reusit sa portez bootloaderul de Arduino pe ATmega 1284, 1284P, 644, 644A, 644P, 644PA. Mi-a trebuit pentru un ceas binar, m-am inspirat din proiectele cu arduino dar nici unul nu a facut ceas cu ora,minut si secunda. Asa ca m-am apucat frumusel sa pun bootloaderul de Sanguino pe balaurul cu 40 de pini, si uite asa am facut ceasul.

Trackbacks & Pingbacks

 1. 8BIT OFFENSE board, revizia 2 | Luna Purpurie

Va rog, nu folositi limbaj de messenger. Multumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: