Skip to content

Schimbari …

Iulie 29, 2013

Incepand de azi, acest blog devine in exclusivitate un suporter pentru microcontrollere ATMEL si tot ce tine de solutii software si hardware bazate pe microcontrollerele lor (AVR 8biti, AVR 32biti, ARM, 8051).

Pentru fanii Microchip, am deschis un blog separat, pe care sper sa-l populez cat mai curand cu tot ce am in domeniu.

freejalduino-site

Anunțuri

From → Stiri

6 comentarii
 1. O intrebare blonda: de ce Atmel, de ce Microchip? Am vazut ca odata cu Arduino lucrurile au luat o turnura favorabila Atmel dpdv al unui amator, dar totusi ce te determina sa alegi Microchip ori Atmel? In zilele de glorie, 16F84 era „tata lor” :), aparitia Arduino sa fi detronat Microchip in lumea amatoriceasca? Spor!

 2. Pai am inceput cu PIC12F683 sub forma de PICAXE08M, apoi 12F629, 675, PIC16F690 si am tot crescut pana pe la PIC18F2550/4550 (am si acum un PIC16F628A pe care nu am apucat sa-l programez niciodata)…

  Mie mi se pare normal sa continui cu ATmega si ATtiny… insa nu inseamna ca schimb tabere, voi continua sa programez si PIC-uri. Personal consider FANBOY-ismul o prostie, microcontrollerele alea sunt pentru a ma folosi eu de ele, si nu ma vad eu pupand in dos vre-un fabricant sau altul. Amestec des producatorii intre ei atunci cand am nevoie de un montaj sau altul (pentru doua placi de dezvoltare cu ATmega, folosesc un adaptor USB-to-Serial cu PIC18F2550). Si acest fel de amestec se intampla deseori in viata de zi cu zi. De exemplu, Microchip produce convertoare ADC foarte bune, folosite de catre studentii americani in montaje cu ATmega644P si ATmega1284P (pot da referinte daca este nevoie).

  Insa, pur si simplu, in ultima vreme imi plac intr-adevar AVR-urile mai mult. Dar consider ca este mai intelept sa le promovez separat.

  A propos, abia astept sa iasa ultimele versiuni de compilatoare JALv2 si Pic Micro Pascal!
  Si in ce priveste ATMEL, in ultima vreme merge foarte bine, in special cu tehnologia multi-touch, il vad deja prezent cu componente in multe device-uri portabile. Insa ce este mai laudabil, daca urmaresti blogul lor, vei vedea cat de tare se mandresc cu Arduino si toate microcontrollerele lor implementate in montaje industriale sau la nivel de hobby in mai toata lumea:
  https://atmelcorporation.wordpress.com

 3. Nu cred ca este vorba de detronare, Microchip este mult mai popular in tarile cu nivel de trai mai redus pentru ca micro-urile lor sunt mai accesibile. Insa si in Europa este folosit foarte mult, si in general, are mai multa cautare la persoanele mai in varsta. Tineretul migreaza catre ARM.

  La nivel industrial, Microchip fabrica multe micorocntrolere facute la comanda, asa zisele „custom chips” – uneori sunt doar microcontrolere clasice cu marcaj(eticheta) diferit, pentru care nu gasesti documentatie pe internet.

  Pe scurt, daca am nevoie de un microcontroler, nu conteaza producatorul. Daca se intampla sa-mi si placa, atunci nimic nu ma opreste sa-l folosesc.

 4. Ma gandeam doar din perspectiva unui hobbyst: mai multi producatori, mai multe tool-uri, mai mult timp pt invatat particularitati etc. Faptul ca mergi cu unul sau cu altul nu inseamna decat ca vei conserva bani si timp, acceptind in acelasi timp compromisurile si slabiciunile pe care le are linia respectiva.
  Tot legat de perspectiva unui hobbyst: dupa cum vezi in ultima vreme global si mai ales in Romania (caci aici traim), spiritul ala prin care construiam ceva cu minutele astea 2 pare ca s-a deteriorat semnificativ. Asa ca, pt revigorare, eu personal am incercat sa ofer in limba romana (foarte important sa fie in romana) un mic „curs”, un inceput in ale realizarii de aplicatii cu microcontroler cu pasi concreti, adica faci rost de aceste piesede hardware, apoi dai jos acest soft, apoi asa scrii un programel, asa il pui in micor, asa il testezi, voila, prima ta aplicatie e gata! Tu esti mult mai avansat decat sunt eu, am vazut chestii la tine pe care eu nu le cunosteam (in speta pe trendul OpenSource/Hardware), te-ai gandit sa faci un astfel de curs? Fiecare pas sa il explici si sa dai exemple concrete de soft si hardware, chiar daca e plin de exemple in jur, pt un incepator e greu sa le puna cap la cap, iar uneori engleza este un impediment in plus. Spor

  • Toti suntem in proces continuu de asimilare cunostinte noi. Am o serie de tutoriale si articole pe situl englez,(care fac exact ceea ce spui) pe care intentionez sa le traduc. In general, totul depinde de hardware-ul pe care-l am la dispozitie. Cand voi termina cu biblioteca ATmegaCLib, voi trece la tutoriale/exemple de folosire. Apoi revin la blogul de PIC-uri.

  • Ok, o sa urmaresc blogul, mai ales partea de PIC 🙂 Crezi ca pot ajuta cumva? Mi-ar face placere sa fie o trupa din Romania care sa poata face ceva ca lumea pt romani. Eu cred ca merita efortul, daca tot raminem aici (cel putin eu 🙂 )

Va rog, nu folositi limbaj de messenger. Multumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: